Kisah Nabi Khidir Untuk Renungan Umat Akhir Zaman

Suatu hari, seorang dari Bani Israil menemui Musa dan kemudian bertanya, “Wahai Nabiyullah, adakah di dunia ini orang yang lebih berilmu darimu?” Tersentak, Nabi Musa a.s. pun menjawab, “Tidak”.

Tentu saja, siapa yang mampu menandingi ilmu Nabi Musa, utusan Allah kala itu. Sumber tuntunan agama dan sumber pengetahuan wahyu Allah ada di genggaman Musa. Ia memiliki Taurat dan pelbagai mukjizat dari-Nya.

Namun, rupanya Allah memiliki hamba lain selain Musa yang lebih berilmu. Allah pun menegur dengan mewahyukan pada Musa bahawa tak seorang pun di muka bumi yang mampu menguasai semua ilmu.

Selain Nabi Musa, di bumi ini terdapat seseorang yang memiliki ilmu luar biasa. Ilmu yang tidak dimiliki Nabi Musa sekalipun.

Mengetahui hal tersebut, Nabi Musa pun ingin berguru kepada orang tersebut. Ia bersemangat ingin menuntut ilmu dan menambah pengetahuannya.

Walau bagaimanapun, Nabi Musa yang mempunyai ilmu syariat sekalipun bingung dengan tiga tindakan Nabi Khidir yang nampak seperti bersalahan dengan syariat tetapi mempunyai hikmah mendalam yang tidak difahami oleh Nabi Musa.

Tiga tindakan Nabi Khidir tersebut adalah seperti berikut:

1. Tindakan pertama Nabi Khidir ialah merosakkan perahu yang mereka tumpangi

Hikmah yang terkandung di dalam tindakan ini ialah perahu tersebut dimiliki oleh orang miskin dan di hujung sungai tersebut terdapat seorang raja yang akan merampas perahu yang elok dan perahu yang telah rosak tersebut tidak akan dirampas oleh raja tersebut.

Tindakan Nabi Khidir ini sebenarnya mempunyai pesanan yang tersirat untuk umat akhir zaman.

Di akhir zaman ini, ramai orang yang sudah kaya seperti seorang raja, tapi masih lagi ingin bertambah kaya dengan mengambil harta orang lain.

Walau bagaimanapun, cara mereka mengambil harta orang lain tersebut bukanlah dengan secara kasar seperti merampas bahkan dengan secara halus seperti riba.

Sistem riba adalah sistem yang diharamkan oleh Allah SWT tetapi umat akhir zaman sudah menjadi biasa dengan sistem tersebut lalu menerima sistem riba sebagai keperluan hidup.

Tahukah anda hutang rumah yang berharga RM500,000 setelah dibayar kembali melalui sistem riba hutang selama 40 tahun, anda akan membayar sebanyak RM1,500,000?

Dan bunga sebanyak satu juta itu dibayar oleh orang miskin yang tidak mampu membeli rumah secara tunai kepada orang yang sudah kaya iaitu pemilik bank yang sudah kaya-raya.

Oleh yang demikian, lebih baik kita umat akhir zaman ini bersederhana dalam memiliki harta, umpama memiliki perahu yang sudah bocor.

Dan sekurang-kurangnya perahu kita yang bocor itu tidak akan dirampas oleh raja yang zalim.

2. Tindakan kedua Nabi Khidir ialah membunuh seorang budak yang tidak mempunyai apa-apa kesalahan

Hikmah yang terkandung di dalam perbuatan ini ialah budak tersebut apabila dewasa akan menjadi seorang yang jahat dan akan menyusahkan ibu bapanya.

Sedangkan ibu bapa budak tersebut akan mendapat seorang anak lain yang apabila dewasa akan menjadi seorang yang soleh dan menggembirakan ibu bapanya.

Pesanan yang tersirat Nabi Khidir untuk umat akhir zaman ialah tentang kesusahan ibu bapa di akhir zaman ini untuk mendidik anak agar menjadi seorang yang soleh.

Terdapat banyak cabaran bagi ibu bapa untuk mendidik anaknya di akhir zaman kerana perkara yang buruk dan negatif sangat senang diperolehi di akhir zaman, melalui televisyen, internet dsb.

Kanak-kanak akhir zaman akan terdedah kepada budaya negatif seperti couple, zina, gay, lesbian, dadah, bohsia, bohjan, rempit dan bermacam-macam lagi.

Sekiranya anak yang dididik dengan nilai agama oleh ibu bapanya menjadi seorang yang jahat, apakah yang boleh dilakukan oleh ibu bapanya?

Kita sebagai umat Nabi Muhammad SAW adalah tertakluk kepada hukum syariat dan tidak boleh membunuh seorang jiwa tanpa hak kecuali melalui hukum Qisas dsb.

Oleh yang demikian, perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa tersebut adalah memutuskan hubungan dengan anak tersebut.

Walau bagaimanapun, tindakan nabi Khidir ini adalah peringatan kepada umat akhir zaman bahawa mereka mempunyai tanggungjawab yang sangat berat dalam mendidik anak-anak mereka.

3. Tindakan ketiga Nabi Khidir ialah membaiki tembok yang hampir runtuh di sebuah kampung di mana penduduk kampung tersebut sangat kedekut dan tidak memberikan mereka makanan mahupun tempat berlindung

Hikmah disebalik tindakan Nabi Khidir ini ialah di bawah tembok tersebut tertanam harta anak yatim.

Sekiranya tembok itu runtuh, harta anak yatim tersebut akan dijumpai oleh penduduk kampung tersebut dan akan dirampas mereka.

Dengan membaiki tembok tersebut, anak yatim tersebut akan menjumpai harta tersebut setelah mereka dewasa.

Pesanan tersirat Nabi Khidir untuk umat akhir zaman ialah tentang sedikit sekali orang yang amanah di akhir zaman ini.

Seumpama bapa anak tersebut yang terpaksa menanam hartanya di bawah tembok kerana tiada seorangpun yang amanah di kampungnya yang boleh diamanahkan harta tersebut.

Kita sebagai umat akhir zaman lebih baik mengamanahkan harta yang kita ada kepada institusi yang kukuh seperti Tabung Haji, Amanah Raya dan sebagainya, yang diumpamakan sebagai tembok yang kukuh daripada kepada seorang individu kerana sangat sedikit individu yang amanah di akhir zaman ini.

Walau bagaimanapun, insitusi yang kukuh seperti Tabung Haji pun sebenarnya hampir runtuh selepas dipegang oleh mereka yang tidak amanah.

Surah Al Kahfi pelindung dari Dajjal

Nabi Khidir yang mempunyai ilmu Laduni iaitu ilmu tentang masa hadapan yang diberikan secara langsung oleh Allah SWT.

Oleh yang demikian, kisah tentang Nabi Khidir dan Nabi Musa ini mempunyai pesanan tersirat untuk umat akhir zaman.

Semoga kita sebagai umat akhir zaman mendapat manfaat dari kisah Nabi Khidir dan Nabi Musa ini.

(Ceramah Sheikh Imran Hosein – Khidr and Akhirulzaman)

Wallahu a’lam.

artikel: http://www.sentiasapanas.com


PELBAGAI JENIS BUKU ILMU AGAMA, ILMU HADIS, KITAB ALQURAN, KITAB-KITAB SIRAH, ILMU FIQAH, ILMU UMRAH HAJI, BUKU-BUKU MOTIVASI, BUKU-BUKU KANAK-KANAK DAN PELBAGAI JENIS BUKU-BUKU ILMIAH YANG POPULAR

https://bukuonline2u.com/index.php?&tracking=5e7b146e8add1

https://bukuonline2u.com/image/catalog/Logo%20Publishers/BukuOnline2ucomm.png

CARA PEMBELIAN

1. Buat belian terus menerusi Shopping Cart ATAU

2. Buat belian menerusi borang tempahan alternatif di bawah ATAU

3. E-Mail order terus ke bukuonline2u@gmail.com ATAU

4. WhatsApp order terus

CARA PEMBAYARAN

– Maybank / CIMB / Bank Islam / Bank Simpanan Nasional / Paypal / Kad Kredit

PENGHANTARAN

Penghantaran adalah PERCUMA untuk pembelian bernilai RM 250.00 ke atas (Semenanjung Malaysia sahaja)♦♦♦ SENARAI KERETA RECON CAR UNTUK DIJUAL ♦♦♦

LIST FOR RECON CAR 2020

🔧 Other Service 🔧
Road Tax & Insurance Renew
Buy & Sell Used Car / Recon car
*** High Trade In Value ***
OutDoor Car Value
Consignment Service
Pre-Order Imported Car

COME VISIT OUR SHOWROOM NOW!

*****************************************

DOCUMENTS REQUIRED FOR LOAN
1. IC & DRIVING LICENSE
2. 3 MONTHS OF SALARY SLIP
3. 3 MONTHS OF BANK STATEMENT
4. NCD TRANSFER ACCEPTED

HURRY UP AND JUST CALL NOW
013 704 5971 FENDIPRO
013 704 5971 FENDIPRO
Web : DrCarPRO.com

UNTUK PAPARAN LEBIH JELAS – SILA KLIK GAMBAR

♦♦♦ SENARAI KERETA RECON CAR UNTUK DIJUAL ♦♦♦

LIST FOR RECON CAR 2020

🔧 Other Service 🔧
Road Tax & Insurance Renew
Buy & Sell Used Car / Recon car
*** High Trade In Value ***
OutDoor Car Value
Consignment Service
Pre-Order Imported Car

Author: admin

Find new & used cars for sale in Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *