Hikmah Disebalik Kejadian Gerhana Matahari

Gerhana matahari mahupun gerhana bulan adalah sebuah fenomena alam yang merupakan sunnatullah sebagai tanda-tanda dan bukti atas keagungan-Nya.

Gerhana matahari terjadi apabila kedudukan bulan berada di antara matahari dan bumi sehingga menghalang sinarannya ke bumi manakala gerhana bulan berlaku apabila kedudukan bumi berada di antara matahari dan bulan sehingga tidak dapat memantulkan cahaya matahari ke bumi.

Di zaman Rasulullah SAW, pernah berlaku gerhana matahari sekali, pada 29 Rabi’ul Awal tahun 10 Hijriah.

Gerhana matahari biasanya terjadi pada akhir bulan Hijriah sedangkan gerhana bulan pada pertengahan bulan Hijriah, bertepatan dengan meninggalnya putera baginda, Ibrahim.

Kejadian ini merupakan takdir Allah SWT, kerana masyarakat jahiliah sejak zaman dahulu yakin bahawa gerhana terjadi apabila berlaku kematian atau lahirnya seorang bangsawan atau yang berkedudukan tinggi, maka Allah Ta’ala membatalkan mitos jahiliah tersebut dengan menjadikan gerhana di zaman Nabi SAW bertepatan dengan meninggalnya putera baginda.

Perkara ini turut menjelaskan kepada mereka yang mahu berfikir, bahwa gerhana matahari adalah fenomena alam yang telah digariskan Allah Ta’ala dan tidak ada hubungannya dengan kejadian apapun di muka bumi.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda kebesaran Allah, di mana Allah menakutkan hamba-Nya. Tidak terjadi gerhana kerana kematian seseorang manusia, akan tetapi keduanya merupakan tanda kebesaran Allah, apabila kalian menyaksikannya, maka laksanakan solat dan berdoalah kepada Allah sehingga dikembalikan kembali oleh Allah.” HR Bukhari dan Muslim

Hikmah dan pengajaran penting yang kita boleh ambil dari kejadian gerhana matahari ataupun bulan adalah:

Pertama: Keduanya merupakan tanda keagungan dan kekuasaan Allah Ta’ala yang menciptakan alam semesta, menguasainya, serta mengaturnya. Tidak ada satupun yang mampu menghalang Allah Ta’ala, ketika Allah ingin Berkehendak untuk merubah aturan alam sebentar diluar kebiasaannya, untuk menunjukkan betapa lemahnya manusia dan betapa agungnya kuasa Allah SWT, maka tidaklah layak bagi manusia untuk menyombongkan dirinya di hadapan sang pencipta, Allah SWT. Oleh kerana itu sudah semestinya manusia tunduk patuh pada peraturan dan hukum Allah tidak kepada yang lain.

Kedua: Allah bebas melakukan apa sahaja sesuai dengan kehendak-Nya. Dalam Al-Qur’an, Allah memberi amaran kepada hamba-hambanya dengan mengingatkan mereka dari kelalaian dan dosa. Di mana dengan bertambahnya fitnah dan kerosakan di muka bumi yang sebenarnya adalah kerana tingkah laku manusia sendiri, Allah Ta’ala berkehendak untuk menyedarkan mereka, bahawa azab dan seksaan-Nya di neraka sangatlah pedih dan kekal.

Namun di zaman sekarang, dimana kebanyakan manusia menilai kejadian di bumi hanya dengan ‘kacamata luar’ tanpa menoleh ke sisi dalamnya. Mereka mengatakan ini hanya sekadar fenomena alam biasa, tanpa melihat siapa yang mentakdirkannya dan apa hikmahnya.

Ketiga: Bahawa kejadian-kejadian alam seperti gerhana matahari tidak ada hubungannya dengan kematian atau lahirnya seseorang, kerana jika Allah Berkehendak untuk menjadikan sesuatu, maka terjadilah. Jadi, perkara seperti ini adalah murni kerana kehendak Allah, maka barangsiapa meyakini bahawa kejadian alam ada kaitannya dengan kematian dan lahirnya seseorang maka dia telah menetapkan adanya pencipta alam semesta selain Allah Ta’ala.

Wallahu a’lam.

artikel: http://www.sentiasapanas.com


PELBAGAI JENIS BUKU ILMU AGAMA, ILMU HADIS, KITAB ALQURAN, KITAB-KITAB SIRAH, ILMU FIQAH, ILMU UMRAH HAJI, BUKU-BUKU MOTIVASI, BUKU-BUKU KANAK-KANAK DAN PELBAGAI JENIS BUKU-BUKU ILMIAH YANG POPULAR

https://bukuonline2u.com/index.php?&tracking=5e7b146e8add1

https://bukuonline2u.com/image/catalog/Logo%20Publishers/BukuOnline2ucomm.png

CARA PEMBELIAN

1. Buat belian terus menerusi Shopping Cart ATAU

2. Buat belian menerusi borang tempahan alternatif di bawah ATAU

3. E-Mail order terus ke bukuonline2u@gmail.com ATAU

4. WhatsApp order terus

CARA PEMBAYARAN

– Maybank / CIMB / Bank Islam / Bank Simpanan Nasional / Paypal / Kad Kredit

PENGHANTARAN

Penghantaran adalah PERCUMA untuk pembelian bernilai RM 250.00 ke atas (Semenanjung Malaysia sahaja)♦♦♦ SENARAI KERETA RECON CAR UNTUK DIJUAL ♦♦♦

LIST FOR RECON CAR 2020

🔧 Other Service 🔧
Road Tax & Insurance Renew
Buy & Sell Used Car / Recon car
*** High Trade In Value ***
OutDoor Car Value
Consignment Service
Pre-Order Imported Car

COME VISIT OUR SHOWROOM NOW!

*****************************************

DOCUMENTS REQUIRED FOR LOAN
1. IC & DRIVING LICENSE
2. 3 MONTHS OF SALARY SLIP
3. 3 MONTHS OF BANK STATEMENT
4. NCD TRANSFER ACCEPTED

HURRY UP AND JUST CALL NOW
013 704 5971 FENDIPRO
013 704 5971 FENDIPRO
Web : DrCarPRO.com

UNTUK PAPARAN LEBIH JELAS – SILA KLIK GAMBAR

♦♦♦ SENARAI KERETA RECON CAR UNTUK DIJUAL ♦♦♦

LIST FOR RECON CAR 2020

🔧 Other Service 🔧
Road Tax & Insurance Renew
Buy & Sell Used Car / Recon car
*** High Trade In Value ***
OutDoor Car Value
Consignment Service
Pre-Order Imported Car

Author: admin

Find new & used cars for sale in Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *